A Mediterrán-diétánál könnyen,finom falatokkal könnyebbülhetünk a felesleges kilóktól,mégpedig egyszer,és mindenkorra!Ugye,eddig ez csak álom volt?-Most valóra vált(:.Ez a diéta nem egy egyszerű fogyókúrás módszer,mely rövidebb vagy hosszabb ideig tart,hanem egy új,mégpedig kellemes életforma.
Mi kell a mediterrán diétához?
Naponta legalább öt adagnyi zöldség és gyümölcs,ezenkívül gabonaféleség(lehetőleg teljes kiőrlésű)dió,rizs,főtt tészta durumbúzából,tengeri hal,vörösbor,olívaolaj.Kisebb mennyiségben fogyaszthatók sovány tejtermékek,valamint szárnyasok.
A diéta véd a cukorbetegség ellen is!!!
A diéta 8 aranyszabálya:
1. A diéta alapja gyümölcsök, zöldségek, gabonafélék, főtt tészta, rizs, bab, dió és krumpli bőséges fogyasztása.:)
2. Az évszaknak megfelelő friss élelmiszereket részesíti előnyben. Törekedjünk arra, hogy mindig az idénynek megfelelő zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk, mert azokban kevesebb vegyszermaradványt, és sokkal több vitamin található.
3. Az ételek elkészítéséhez minden egyéb zsiradékot mellőzni kell, helyette olívaolajjal kell használni(báár sokan nem szeretik:D)
4. A napi étrendbe – mérsékelt mennyiségben – építsük be a zsírszegény joghurtot és sajtot.
5. Vörös húsok helyett hetente kétszer hal és egyszer szárnyas, illetve legfeljebb négy tojás fogyasztása ajánlott. Ám a vörös hús kedvelőinek sem kell teljes mértékben lemondani kedvencükről, csupán havonta néhány alkalommal ajánlatos 340-450 gramm mennyiséget fogyasztani.
6. Az elfogyasztott zsír az összenergia 25-35 százaléka legyen (ebből a telített zsír ne legyen több 7-8 százaléknál).
7. A napi desszert elsősorban friss gyümölcs legyen; egyéb édességek (csoki, sütemény, stb.) csak hetente 1-2 alkalommal megengedett.
8. Mérsékelt mennyiségben ajánlott étkezés közben vörösbor fogyasztása: a férfiaknak napi 1-2 pohár, a nőknek 1 pohár javasolt, de ez természetesen nem kötelező.
A diéta alatt nemcsak finom és egészséges ételeket fogyaszthatunk, hanem zsírpárna is lassan, de biztosan kezd eltűnni testünkről.
Fontos,hogy sportoljunk!!! |