Teenage, a magabiztos, trendi csajokért!
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Ennyien voltak már
Indulás: 2005-08-04
 

Site

Vendégkönyv

Panaszkönyv

Itt hírdethetsz

Szerkesztők

 

 

 

 

Menő

Jópofa becenevet adni a pasidnak

Megmutatni a szép lábaidat és hátad

Szép fehér fogak

 

Ciki

Cukorborsózni a pasidat a haverjai előtt

Részegnek lenni egy nyárzáró bulin

Dohányzás

 
Ártalmas falatok

Az utóbbi egykét évtizedben táplálkozásunk alapvetően megváltozott, mennyiségi és minőség vonatkozásban egyaránt. Élelmiszerfogyasztásunk mennyiségi változását az életszínvonal javulása okozta. Táplálékunk összetételének minőségi változását pedig a magasabb fokon feldolgozott élelmiszerek nagyobb aránya idézte elő.

 

Javító,fokozó,tartósító?

Táplálkozáskultúránk színvonalának folyamatos emelkedése a mennyiségi táplálkozás helyett az igényesebb, változatosabb, minőségibb táplálkozás irányába tart. A tömeges élelmiszergyártással megváltoztak az előállítási technológiák, felgyorsultak és leegyszerűsödtek a gyártási folyamatok. Ezek a jellemzők szükségszerűvé tették a dömpingszerű és egyidejűleg biztonságos élelmiszerelőállítási folyamatok részleges vagy teljes változását a hagyományoshoz képest.

élelmiszer adalék

 

 

Előtérbe kerültek az állományjavítók, ízfokozók, ízjavítók, természetes és mesterséges színezőanyagok, különféle aromák és tartósítószerek. Az utóbb felsoroltakat E betűvel és valamiyen számjeggyel jelölik az élelmiszereken. Ezek többnyire régebben is használatos természetazonos, tehát a természetben is előforduló anyagok. Felhasználásuk azonban fokozottabb mértékű és kiterjedtebb lett, és az E jelzések bevezetésével egyszerűbbé vált feltüntetésük az élelmiszereken.

Sajnálatos módon nagyon sok élelmiszert tartósítanak benzoésavval és sóival, sokszor szükségtelenül. Ezeket E210, E211, E212, E213 jelöléssel tüntetik fel. Fontos, hogy az ilyen jelöléssel ellátott, vagy a benzoátokat tartalmazó élelmiszereket minimálisra csökkentsük! Ugyanis ezek hosszú éveken át történő fogyasztása egészségkárosító hatású lehet. Keringési problémákat, allergiás jelenségeket és bőrbetegségeket okozhatnak. Nem ok nélkül áll a világon Magyarország vezető helyen az említett betegségek terén: ezt az élelmiszerelőállítás ugrásszerű fejlődése és minőségi összetételének megváltozása idézte elő.

Kerüljük el tehát ezeket az ételeket, és helyezzük előtérbe a természetes állapotú élelmiszerek arányát, valamint a hagyományos táplálékokat. A magasabb feldolgozottsági fokú élelmiszereknél válogassuk ki a fenti tartósítószerek nélküli, természetes eljárással előállított termékeket, például benzoát nélküli savanyú káposzta, egyéb erjesztett savanyúságok, hagyományos élőállítású, adalékanyagmentes erjesztett tejtermékek, lassú érlelésű szalámifélék, hőkezeléssel tartósított konzervek. Ne fogyasszunk rendszeresen ízesített, mesterséges aromákkal készített, mesterséges színezéket tartalmazó termékeket, mint például a gyümölcsízű termékek, a mesterséges festékeket tartalmazó termékek.

 

Mosás,sikálás,csutakolás 

A friss zöldségés gyümölcsfélék esetében a műtrágyák, a permetezőszerek és egyéb növekedést segítő vegyszerek jelenthetnek veszélyt egészségünkre, ezért kerüljük a kevésbé érett, ám túlzottan mutatós zöldségés gyümölcsféléket, válasszuk helyettük a kevesebb frissességet mutató, túlérettnek tűnő zöldségés gyümölcsféléket, mert ezekben már nagyobb eséllyel lebomlottak a termesztéskor felhasznált vegyszerek. A friss zöldségés gyümölcsfélékben felszívódott, vízben oldódó mérgező anyagok mennyisége csökkenthető a váltott hideg vizes, áztatásos, alapos mosással, öblítéssel.

Gyümölcsfélékről különösen fontos mosással eltávolítani a felületükön levő romlásgátló vegyszereket (például almáról, déligyümölcsökről stb.). A földön és földben termő zöldségés gyümölcsfélékről pedig a talajszennyezésekkel rájuk került baktériumokat és penészeket távolítsuk el dörzsöléses mosással, (például dinnyefélék, paradicsom), mert így megelőzhetőek a hasmenéses megbetegedések és a penész eredetű mérgezések. Penészes zöldségeket (például paradicsom, kukorica), még mosottan se fogyasszunk.

 

Jajok,bajok,kórok 

Napjainkban sok megbetegedés és úgynevezett ételallergia eredete ismeretlennek tűnik, pedig gyakran csak táplálkozási vagy ételkészítési szokásainkból következnek. Anyagcsereegyensúlyúnk felborul a hiányos, egyoldalú, a teljesség igénye nélküli étkezési szokásaink miatt. Fogyókúra alatt például minimális liszteredetű élelmiszert fogyasztunk, (kenyérfélék, tésztafélék stb.), és ez hosszú távon lisztérzékenységhez vezet; vagy az állati fehérjék alacsony szinten tartott fogyasztása esetén kialakulhatnak különböző fehérjeallergiák.

Gyakori a látszólag ártalmatlannak tűnő élelmiszerek okozta megbetegedés, ilyenkor lehetséges, hogy a konyhatechnikai műveleteknél alakultak ki károsító hatások. Például alumíniumedényeket és eszközöket használunk az elkészítés során, vagy olyan szintetikus műanyag bevonatú edényeket, amelyekből ételeinkbe az elkészítés során mérgező anyagok kerülnek. Ezek aztán elraktározódnak szervezetünkben, majd egészségkárosodást okoznak. Ajánlatos ilyen jelenségek előfordulásakor az ételkészítéshez kizárólag zománcozott edényeket és saválló acéleszközöket használni, így elkerülhetjük a szintetikus mérgek okozta modern ételkészítési ártalmakat.

A táplálkozásunkban átlagosan 15%-nyi a természetes állapotú élelmiszer, mert többnyire finomított liszteket, hántolt rizst, fehérített cukrot, tisztított olajféléket fogyasztunk, így a túlzottan feldolgozott élelmiszereink fogyasztása által csökken szervezetünk életfontosságú ásványianyagtartalma, táplálkozásélettani hiányosságok lépnek fel, anyagcserénk felborul. Majdnem minden megbetegedéskor táplálkozási hiányosságok és hibák fordulnak elő, ezért nagyon fontos ilyenkor a táplálkozásterápia.

 Forrás:www.vital.hu

 

Navigation

  Egészség

Szépség

 Kapcsolatok

 Sztárhírek

 Tanácsadás

 Heti menü

       

 

 

 

 

Megjelent a Nintendo Switch 2 és a Mario Kart World! Ennek örömére megújítottam a Hungarian Super Mario Fan Club oldalt.    *****    Homlokzati hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168    *****    A PlayStation 3 átmeneti fiaskója után a PlayStation 4 ismét sikersztori volt. Ha kíváncsi vagy a történetére, katt ide!    *****    A Bakuten!! az egyik leginkább alulértékelt sportanime. Egyedi, mégis csodálatos alkotásról van szó. Itt olvashatsz róla    *****    A PlayStation 3-ra jelentõsen felborultak az erõviszonyok a konzolpiacon. Ha érdekel a PS3 története, akkor kattints ide    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran! Mese, mese, meskete - ha nem hiszed, nézz bele!    *****    Az Anya, ha mûvész - Beszélgetés Hernádi Judittal és lányával, Tarján Zsófival - 2025.05.08-án 18:00 -Corinthia Budapest    *****    ✨ Egy receptes gyûjtemény, ahol a lélek is helyet kapott – ismerd meg a „Megóvlak” címû írást!    *****    Hímes tojás, nyuszipár, téged vár a Mesetár! Kukkants be hozzánk!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168    *****    Nagyon ütõs volt a Nintendo Switch 2 Direct! Elemzést a látottakról pedig itt olvashatsz!    *****    Elkészítem születési horoszkópod és ajándék 3 éves elõrejelzésed. Utána szóban minden kérdésedet megbeszéljük! Kattints    *****    Könyves oldal - egy jó könyv, elrepít bárhová - Könyves oldal    *****    20 éve jelent meg a Nintendo DS! Emlékezzünk meg ról, hisz olyan sok szép perccel ajándékozott meg minket a játékaival!    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG